...

'Rood is de kleur van binnen'. Voorstel tot het rood verven van een dode boom. Ingediend bij gemeente Bierbeek en Lubbeek. Het project is uiteindelijk niet uitgevoerd omdat geen van beide gemeentes kon bepalen of de boom al dan niet op hun grondgebied stond.

Het valt me op dat ik mijn ganse leven in en om een huis leef. Dat huis voorziet mijn bestaan als vanzelfsprekend van een ‘binnen’. Welke impact heeft het sedentaire bestaan op mij en op de omgeving waarin ik me beweeg ?

 

Om bij die vraag stil te staan maak ik af en toe verre wandelingen. Ik vertrek daarbij vanuit mijn huis en slaap onder de hemel. Ik laat zo veel mogelijk achter me en houd een getekend en geschreven dagboek bij. Beelden uit die dagboeken dienen als uitgangspunt om te creëren. 

 

Wandelreis 04/06/2015-21/10/2015

Leuven - Ardennen - Vogezen - Hoge Jura - Franse Alpen - Ligurische Alpen - Apennijnen - Rome

 

Onder 'bewegend beeld', 'maquettes' en 'onderdak' verzamel ik enkele uitgewerkte beelden. Sommige stop motion animaties worden langzaamaan verder verfijnd.

 
 
 

bewegend beeld
 

maquettes

 

onderdak (random selectie/135)

‘A house made by walking’ is geïnspireerd op het werk ‘A line made by walking’ van Richard Long. Door dingen uit mijn huis, mijn private ruimte, te verslepen naar een publieke ruimte vergaan ze en ontstaan er nauwelijks waarneembare fysieke sporen die beide ruimtes met elkaar verbinden. Op de drempel keert het huis zich als het ware binnenste buiten.

In het verleden sleurde ik een tapijt naar Tempus Arti (2008, Landen) en een kast uit mijn huis naar CIAP (2009, Hasselt). Ter plekke werd wat er overbleef van het tapijt en het enorme gat in wat voordien 'kast' genoemd werd, samen met onder andere een getekend en geschreven dagboek van de sleurperformance, getoond.

Voor het derde deel van dit project, ‘A house made by walking 3.Living room’ pak ik de leefruimte van mijn huis met inpakpapier in en frommel het daarna opeen. De prop die ontstaat rol ik van mijn huis naar de exporuimte van LABO (2017, Kessel Lo) waar het samen met een filmpje dat het proces toont wordt geëxposeerd.

'Rood is de kleur van binnen' - in de herfst van 2009 rijden mijn zonen en ik met de fiets door Leuven.'Waarom steken die stokken hier in de grond ?',vraagt de jongste. Ik leg uit dat het geen stokken zijn maar de afgezaagde stammen van dode bomen die drie jaren voordien geplant waren. Het verbaasd hem dat een boom 'zo snel doodgaat'. Ook ik stond, ook al reed ik toen dagelijks langs die plek, voor het eerst stil bij wat er gebeurd was. 11 jonge bomen sterven allemaal samen af. En het valt niet op. We besluiten tijdens een nacht de overblijfselen rood te verven. Signaalrood.