Permaculture Design Course (PDC)

Laat je 6 weekends lang intensief onderdompelen in permacultuur voor een ervaring die je leven verandert. Herontdek Natuur als bondgenoot en realiseer de onbeperkte mogelijkheden in onze begrensde wereld. Neem deel aan een reis die je met vernieuwde ogen laat kijken.

Uniek in België : professionele permacultuurontwerpcursus op praktijkterrein!

Helen en Stijn hebben in het prachtige Hageland 
een stuk grond van 0.5 ha
dat ze samen met jou
tot een paradijs willen omtoveren …

 

Deelnemers dragen ideeën en energie bij aan de toekomstige ontwikkeling van deze site. Daarnaast is er ruimte om eigen projecten en dromen aan de groep te toetsen.

PDC: wat kan ik er mee?PDC_Oct11_AranyaDSC_0015

Tijdens deze cursus krijg je een boeiende afwisseling tussen theorie en praktijk. Het praktijkgedeelte houdt onder meer in dat je in kleine groepjes een ontwerp maakt voor de site zodat je de kans krijgt je nieuw vergaarde kennis begeleid toe te passen. Daarnaast is er ook ruimte om de geleerde permacultuurontwerp methode op je eigen project toe te passen. Het ontwerpen van de site waar de cursus plaatsvindt loop als een rode draad door het geheel.

Je gaat naar huis met een rugzak vol ervaring waarmee je zelf aan de slag kan :
– Je kan je eigen omgeving analyseren en een ontwerp maken voor een duurzaam leven. In vele gevallen lukt dat het best in samenwerking met je buren en de lokale gemeenschap. Maar je kan je kennis en vaardigheden ook overdragen aan je lokale gemeenschap en/of klanten wat verder weg.
– Je kan een eigen praktijk opzetten als permacultuurdocent of ontwerper.
– Je kan je aansluiten bij nationale en internationale permacultuurorganisaties.
– Je kan vervolgopleidingen volgen in binnen- en buitenland.
PDC_Oct11_AranyaDSC_0098
PDC: iets voor mij?

Voor deze cursus heb je geen voorkennis nodig, alles wordt langzaam opgebouwd. Permacultuur is een leer -en ontwerpsysteem dat al meer dan 30 jaar in de praktijk bewijst dat veerkracht werkt en leuk is. Tegenwoordig is duurzaamheid een hot item. Overheden, bedrijven en burgers zijn actief bezig met duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen, energiebesparing, de kwaliteit van voedsel, energiezekerheid, vervuiling, biodiversiteit, gezond leven en een veerkrachtige, vriendelijke en aangename maatschappij.
Permacultuur speelt een sleutelrol bij het ontwerp en de implementatie van deze duurzaamheidsambities. Een PDC is zinvol voor iedere burger die een bijdrage wil leveren aan de leefbaarheid van de eigen buurt en de rest van de wereld. Voor architecten, buurtwerkers, landbouwers, planologen, ondernemers, ouders, volkstuinders, kunstenaars, studenten, politici,…

Programma

Weekend 1 (2 & 3 mei) : Permacultuur introductie & ontwerp introductie
Weekend 2 (16 & 17 mei) : ontwerp proces, zones en sectoren, waterbeheer, persoonlijke permacultuur
Weekend 3 (30 & 31 mei) : bodem, bomen, voedselbossen, sociale permacultuur, permacoop (permacultuur en ondernemen)
Weekend 4 (13 & 14 juni) : compost toilet bouwen, bezoek aan een permacultuursite, ontwerpen in groepjes
Weekend 5 (27 & 28 juni) : ontwerpen in groepjes
Weekend 6 (11 & 12 juli) : ontwerpen in groepjesPDC_Oct11_AranyaDSC_0058

De cursus wordt doorspekt met een aantal Workshops

Elke zaterdagavond worden er informatieve momenten voorzien : films, slideshow, eigen projecten, korte workshops …

Praktische details

Locatie: de cursus vindt plaats te Budingen, in en rondom het huis van Helen en Stijn. De site, in de vallei grenzend aan het huis, wordt tijdens de cursus ontworpen.
Vervoer: deelnemers worden aangemoedigd te carpoolen. Transport tussen het station van Tienen en Budingen wordt voorzien.
Duur: 12 dagen verspreid over 6 weekends.
– zaterdag beginnen we om 8.30 uur en eindigen we rond 20.30 uur. Elke zaterdagavond wordt ingevuld met een relevante film of docu (en bespreking), met het in groep bespreken van de ontwerpen die deelnemers maken van hun eigen project of met workshops.
– zondag beginnen we om 8.30 uur en eindigen we rond 17.00 uur.
– regelmatig worden er pauzes (met koekjes, nootjes, koffie, thee en meer) voorzien
In totaal omvat de cursus ongeveer 82 uren die verdeeld worden over theorie en praktijk.PDC_Oct11_CarlesIMG_2347
Kamperen op het terrein is mogelijk. In de buurt zijn er diverse B&B’s.
Bezoek: we bezoeken een site waar groenten zowel voor eigen gebruik als voor de markt geteeld worden. Voor dit bezoek voorzien deelnemers zelf in hun vervoer. Er is een goede busverbinding vanuit het station.
Maaltijden: ieder voorziet in zijn eigen voeding. Tijdens de pauzes worden thee, nootjes en koekjes voorzien.‘s Middags wordt een (h)eerlijke soep klaargemaakt.
Bijdrage: tussen 400 en 600 euro (bijdrage naar mogelijkheid). Een gedeelte van de opbrengst gaat rechtstreeks naar het project van Stijn en Helen.
Inschrijven: er wordt met een maximaal aantal deelnemers gewerkt. De cursus gaat door wanneer er minstens 10 inschrijvingen zijn. Wanneer je de helft van het inschrijvingsgeld betaalt, ben je zeker van een plaats. Annulatie kan tot 4 weken voor aanvang van de cursus, vanaf dan worden geen inschrijvingsgelden meer terugbetaald.
Begeleiding: Bert Crabbé.