Permacultuur

Misschien heb je de term wel al eens gehoord maar ben je niet helemaal zeker wat hij juist inhoudt. Biologisch tuinieren? Bomen? Transitiesteden? Mensen misschien? Permacultuur is een manier om al deze dingen, en vele andere, met elkaar te verbinden. Het creëren van gunstige verbindingen en het plaatsen van dingen daar waar ze optimaal functioneren. Permacultuur geeft ons eenvoudige middelen om effectieve en duurzame ontwerpen te realiseren. Die ontwerpmethode kunnen we toepassen op alles wat we doen.

Waar staat Permacultuur voor?

  • Permacultuur: ontwerp methode (filosofie) vanuit een duurzame ethiek
  • Sociale overwaarde: afval en niet gebruikte diensten recyclen of activeren
  • Open source: samenwerking, delen, werken vanuit een behoefte en niet alleen geldelijke gewin
  • Veerkracht: duurzaamheid, lange termijn denken in plaats van korte termijn
  • Community Building: Transition Towns, een economie van relaties, schaalverkleining. “Think global act local”
  • Economie : handelen vanuit een ethiek, tegengaan van vervuiling, kijken naar lange termijn opbrengsten, menselijke maat, lokaal
  • Zelfredzaamheid: empowerment; verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven en je directe omgeving vanuit je eigen kracht

Waarop is permacultuur gebaseerd?

De beste leraar is Natuur zelf. Zij evolueert al eeuwenlang naar toenemende veerkracht en diversiteit. Wanneer we Natuur ongemoeid laten zal ze meestal floreren, naast zonlicht en water heeft ze zeer weinig onderhoud nodig. Permacultuur, de ontwerpmethode voor duurzaamheid en veerkracht, ontstond in de jaren 70 in Australie. Men bestudeerde Natuur en trachtte haar werking in een aantal principes te vatten.

Wat houdt permacultuur meer concreet in?

In permacultuurontwerpen worden deze natuurlijke principes gebruikt om schaarste om te buigen tot overvloed. Eenvoudig gesteld wordt er op een ecologische manier aan noden tegemoet gekomen. De permacultuurontwerpmethode heeft het potentieel om je levensomgeving volledig te veranderen. Aan de hand van een aantal eenvoudige afspraken kan je weloverwogen keuzes maken die je terug een echt gevoel van inspraak geven. De interactie met anderen en met de aarde waarop wij leven, staan centraal. Permacultuur leidt tot inspiratie en nieuwe manieren om een positief verschil te maken in de wereld.

Een voorbeeld

Voedselbossen (of bosrandtuinen) zijn een mooi voorbeeld van het gebruiken van permacultuur. De bosrandtuin is samengesteld als een natuurlijke bosrand maar bestaat uit fruit -of notenbomen, struiken die eetbare vruchten geven en kruiden. Al deze elementen worden zo geplaatst dat ze elkaar versterken en ondersteunen. Een bosrandtuin vormt een eetbaar landschap dat helend is voor mens en dier. Het vraagt wat werk om een bosrandtuin aan te planten maar de kans is groot dat je over-kleinkinderen er nog steeds vruchten van plukken.